Главни Политика

Мая Манолова: Машините не ядат кебапчета

Да разпространим новината

„Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.“ Такъв коментар направи омбудсманът Мая Манолова по повод решението на ГЕРБ да предложи отмяна „скъпия експеримент“ машинно гласуване.

Припомняме, по-рано днес на брифинг в Народното събрание ГЕРБ обявиха, че внасят предложение за отмяна на машинното гласуване – причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени. Предложението е ГЕРБ, заедно с Обединени патриоти и Воля. Очаква се подкрепа и от страна на ДПС.

Националният защитник предвижда, че след машинното гласуване ще бъде нарочено и електронното гласуване.

Каква е истинската причина за отмяната на машинното гласуване, запита тя. Според нея истинската причина за отказа да се гласува машинно е фактът, че машините са разобличили кражбата на вот и нечестното съставяне на протоколи от СИК. Доказателството затова е на сайта на ЦИК. „Машините разобличиха кражбата на вот и недействителните гласове“, повтори тя.

Манолова иска да знае при това положение законно признати ли са европейските избори при наличието на машинен вот? Признават ли за незаконни европейските избори? Националният защитник ще се включи в правната комисия в Народното събрание, за да опровергае вносителите на днешното предложение.

Как можеш да накараш някого да иска честни избори„, запита омбудсманът.

Манолова припомни, че преди 10 дни предупредила, че започва кампания срещу машинното гласуване и се готви неговата отмяна. Тя изказа съжаление, че се е оказала права, и припомни и становището си, изпратено на 1 юли до ЦИК, с 14 спешни мерки, с които да се гарантира машинното гласуване за местните избори.“Очевидно усилията да спасим машинния вот се оказаха напразни за властта“, посочи Манолова. Тя определи като неверни аргументите, че машинното гласуване е малко използвано, че машинният вот е намалил действителните гласове и че ни чакали сложни местни избори.

По думите на Манолова не машините, а ЦИК оскъпил вота, като е наел машини на цената, на която би могла да ги купи. Виновникът за скъпия машинен вот е ЦИК, атакува омбудсманът.

Припомняме, след решението на ГЕРБ, от опозицията също реагираха на пресконференция и заявиха, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. От БСП призоваха за силен отпор.

Понеже това е епизод пореден от сериала „Опраскване на Изборния кодекс“ с голяма степен на достоверност може да предвидим какво ще се случи оттук нататък, заяви червеният депутат Крум Зарков.Заместник-председателят на БСП Кирил Добрев също реагира остро на решението на ГЕРБ, като запита как си представяте държавата да има суперкомпютър, а машина за избори да не може да функционира, подчерта Добрев.

Омбудсманът Мая Манолова е сред най-ревностните поддръжници на машинното гласуване, макар че тя остро атакува цената на наема на машините за евровота. Сред настояващите за въвеждане на машинния вот бяха и десните партии, които са извън парламента.

Въвеждането на машинно гласуване беше и едно от исканията на БСП, заради които те напуснаха парламента няколко месеца преди изборите.

ЦИК отчете след евроизборите през май ниска (средно около 25 %) „използваемост“ на специализираните устройства в оборудваните с машини секции, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинното гласуване. На самите се избори се наложи повторно въвеждане на данните в ЦИК и извършените от ЦИК хиляди корекции.

loading...

error: Забранено е копирането