Главни Новини

Математиката става по-лека и занимателна

Да разпространим новината
Министър Красимир Вълчев, заместничката му Карина Ангелиева и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски дадоха старт на програмата “Образование с наука” в Етнографския музей. По нея учениците от всички столични училища ще могат да посещават извънкласни занимания в музеите и институтите на БАН. Ще учат математика в онлайн класни стаи, ще програмират роботи, ще предлагат решения за справяне с климатичните промени.Повече време за решаване на задачи – сега пистата е бърза и изхвърля децата, обясни Красимир Вълчев

За промяна в програмата за изучаване на математика в училище заговори министърът на образованието Красимир Вълчев. Преди 3 г. бе въведена нова учебна програма по математика след 5-и клас.“Очевидно програмата по математика е бърза и тази писта изхвърля децата”, коментира той в петък ниските оценки от миниматурите. Трябва да освободим повече време за решаване на задачи, обясни Вълчев пред bTV. Най-стръмно става след 4-и клас, призна министърът.

По математика всяко едно нещо надгражда следващото. Във всички случаи посоката ще бъде облекчаване, каза още Вълчев. Уроците по математика трябва да бъдат по-занимателни и по-практически, допълни той. “Да умеят децата да транслират житейски ситуации в математически задачи”, поясни министърът. Като цяло посоката е да се подобри функционалната грамотност.

Вече е започнало пренаписването на програмите за 5-и и 7-и клас. Ако трябва да избираме една по-бърза писта или писта, която да затвърди наученото, ще изберем второто, допълни Красимир Вълчев.

По повод истериите с извеждането на деца от училище министърът обясни, че в МОН са получавали сигнали още преди началото на учебната година. Децата обаче вече са се върнали в клас. “Няма отнемане на деца. Това е груба лъжа, груба манипулация, която достигна до такива размери, граничещи с опит да се разруши образователната система!”, категоричен бе той.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

About the author

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]