Главни Новини

Македония: Според България няма македонски език или малцинство – Свят

Да разпространим новината

З а България няма нито македонски език, нито македонско малцинство, пише македонският в. „Слободен печат“.

В интервю за вестника проф. Денко Малески казва, че в момента най-важното е, че правителството и парламентът в България са подкрепили започването на преговорите на Северна Македония с ЕС и няма нужда от нажежаване на атмосферата в страната заради българските искания.

Според него обаче всички „червени линии“ на България трябва да се разгледат сериозно.

Малески критикува твърдението на България, че македонският език е само диалект на българския, защото дори и диалектите могат да станат самостоятелни и да получат статут на официални езици.

Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан е убеден, че София няма да блокира започването на преговори на Северна Македония с ЕС, но я призовава да не използва процеса на интеграция за двустранни проблеми, пише в. „Независен весник“.

Коментирайки позицията на България във връзка с преговорите и исканията й, свързани с историята и езика, Хан изрази увереност, че те „няма да доведат до никакво вето“, и каза, че има „голямо доверие“ в българския премиер Бойко Борисов.

Северна Македония е зряла за започване на преговорите с ЕС, заяви словенският премиер Марян Шарец след среща с колегата си Зоран Заев, пише в. „Нова Македония“. Очакванията на Северна Македония са големи и заслужени.

Преговорите ще бъдат дълги, но трябва да започнем, каза Шарец на пресконференция.

В. „Вечер“ пише, че европейската перспектива на Западните Балкани е била една от темите на срещата на българския президент Румен Радев с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина вчера. Изданието посочва, че двамата изразили подкрепа за интеграцията на Западните Балкани в съюза, но при стриктно придържане към поставените условия.

Със 129 гласа „за“, четирима „против“ и един „въздържал се“ Народното събрание подкрепи започването на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания при определени условия. В четвъртък депутатите приеха декларация във връзка с разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране на Република Северна Македония и Република Албания.

Какво реши парламентът за Македония и Албания

Така парламентът застана зад приетата в сряда от правителството Рамкова позиция.

В декларацията НС призовава официалните представители на Република Северна Македония да прилагат ефективно, без забавяне и на добра воля Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.

Ето условията на България към Македония за ЕС

Изненадващо обаче в четвъртък стана ясно, че Франция е против започване на преговори с Македония за Европейския съюз заради недостатъчния напредък на реформата на статута на Специалната прокуратура. 

Изненадващо: Франция спира Македония за ЕС

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...