Главни Свят

Мадуро заяви, че няма да се предаде и че е готов да даде живота си за независимостта на Венецуела

Да разпространим новината

Президентът на Венецуела Николас Мадуро каза, че никога няма да се предаде, и обеща да защитава независимостта на страната с живота си, ако е необходимо, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.
„Аз управлявам и ще продължа да управлявам нашата родина въз основа на конституцията за доброто на трудовия народ. В това се състои моят дълг“, заяви Мадуро на митинг на свои поддръжници в Каракас.
Той каза, че животът му е „напълно посветен на защитата на родината“. „Готов съм да дам за нея живота си“, заяви президентът.
По думите му държавният преврат във Венецуела се е провалил и за месец дестабилизация опозицията не е постигнала нищо.
Мадуро заяви, че САЩ и Колумбия са „устроили шоу на границата“. Той нарече „дявол“ колумбийския президент Иван Дуке.
На различни места в Каракас за участие в съпернически демонстрации се събраха привърженици на Мадуро и поддръжници на опозицията.
Опозиционният лидер Хуан Гуайдо заяви, че на Венецуела ще бъде доставена хуманитарна помощ от три съседни държави. Водачите на опозицията казват, че ще вкарат хуманитарната помощ в страната въпреки съпротивата на Мадуро, който е затворил границите и твърди, че помощта е част от предвождан от САЩ преврат.
Два камиона с хуманитарна помощ от Бразилия бяха блокирани на границата, което беше в противоречие с по-ранните съобщения на опозицията, че са успели да пробият полицейската блокада и да влязат във Венецуела.
На границата с Колумбия венецуелци се втурнаха да спасяват хуманитарна помощ от горящи камиони. Над граничния мост „Франсиско де Паула Сантандер“ се издигаше черен дим, а събралите се да протестират хора си подаваха от ръка на ръка кутиите с храни и лекарства.
Очевидец, представил се за депутат от Еквадор, каза, че венецуелската гранична охрана е подпалила камионите по заповед на Мадуро, след като те са навлезли на венецуелска територия.
Броят на дезертиралите в Колумбия служители на венецуелските силите за сигурност достигна 13, включително 10 членове на Националната гвардия, двама полицаи и майор от армията, посочват Ройтерс и ДПА.
Има информация за няколко убити и ранени при сблъсъци със силите за сигурност по границите на Венецуела с Бразилия и Колумбия заради доставките на хуманитарна помощ.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама