Главни Новини

Любомир Дреков: Mетрото трябва да стигне до „Витоша ВЕЦ – Симеоново“

Да разпространим новината


Разширението на метрото трябва да продължи и да стигне до „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, защото това ще подобри транспортното обслужване на квартала. Това заяви кметът на столичния район „Лозенец“ и кандидат за нов мандат от ГЕРБ и СДС Любомир Дреков.Предвижда се продължението на метрото да започне от метростанция „Витоша“ на ул. „Сребърна“ и бул. „Черни връх“ през кв. „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, където трябва да бъде отворена нова метростанция, и да завърши в Студентски град.

Готова е подробна транспортна схема с маршрути със спирки за малки електробуси, които да обслужват квартал „Витоша ВЕЦ – Симеоново“. Обявена е обществената поръчка и се чакат договор и доставка, а екипът на район „Лозенец“ е готов с цялостното планиране.

„Много е важно, когато изградим вътрешния ринг бул. „Филип Кутев“, да се направи връзката между бул. „Черни връх“ и „Симеоновско шосе“. По нея по план има заложен трамвай, който ще улесни придвижването на гражданите“, каза Дреков.

В програмата си за развитие на района той е заложил и още едно трамвайно трасе, което да свърже Семинарията със зоопарка. Така жителите на „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ ще могат да използват трамвай в обособено скоростно трасе и да достигат максимално бързо до центъра, националния стадион Васил Левски“, ул. „Граф Игнатиев“ и др.

„Това е изключително важна стъпка за развитието на района, която е лесно постижима. Направили сме предложение в проекта на устройствения план на Борисовата градина, тъй като трасето на бъдещия трамвай минава оттам. Става дума за съществуващо трасе. Нужно е само всички кабели с високо напрежение да се вкопаят под земята и да се изградят трамвайните линии. Това няма да стесни бул. „Симеоновско шосе“, трафикът няма да се наруши по никакъв начин, а ще осигурим по-добро транспортно обслужване на „Витоша ВЕЦ-Симеоново““, смята Дреков.

„Има коментари, че едва ли не искам да свържа две несъществуващи точки с трамвайна линия. Софийският зоопарк е едно изключително важно място за града, а „Витоша ВЕЦ – Симеоново“ е квартал, в който жителите имат нужда от транспорт. Семинарията в момента е краят на съществуващата трамвайна линия. Тоест, когато се направи връзката между нея и зоопарка, се изгражда цяло трасе, което стига до бул. „Граф Игнатиев“. 80% от него е обособено и скоростно, и не влияе на останалия трафик. Това е един абсолютно реален, възможен и много полезен проект“, категоричен е Дреков.

Намери своя кмет

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...