Главни Новини

Лекарят на Ванко от Бургас: Можехме само да удължим живота му, но не и да го спасим

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Пулмологът д-р Георги Хинков от ВМА, пред който издъхна 18-годишният Иван Иванов от Бургас, призна, че лекарите в България са безсилни да помогнат на хора с тежка дихателна недостатъчност.

„Ние оказваме тази помощ, която можем. Удължаваме живота на пациента, за да дочака трансплантация, но за съжаление присаждане на бял дроб в България все още не се извършват“, заяви в „Тази сутрин“ по бТВ лекарят.

Момчето, за което пяха на благотворителен концерт в Бургас звездите на България, страдаше от рядкото генетично заболяване муковисцидоза.

„Иван бе два пъти при нас. Първият бе през май, когато трябваше да уточним дали е за трансплантация или не. Беше оценен с всичките необходими изследвания. Обяснихме на родителите кои са контраиндикациите – това бе ниското наднормено тегло. Предвидихме програма за увеличаване на килограмите, за да влезе в необходимите граници, след което бе изписан“, разказа д-р Хинков, цитиран от флагман.бг.

„Иван беше в Бургас, където му се влоши състоянието и когато постъпи отново във ВМА, бе е реанимацията с тежка дихателна недостатъчност и в кома. За съжаление не можахме да го спасим“, добави лекарят.

16-годишната Дария има същата диагноза като починалия Ванко от Бургас и се нуждае от бъбречна трансплантация. Ще я дочака ли?

Майка на 16-годишната Дария, която също страда от муковисцидоза, сподели в предаването, че вчера е получила от Министерството на здравеопазването известие, че момичето е включено в списъка за трансплантация. Дали обаче ще я дочака?

„Когато беше на година и два месеца й бе поставена диагнозата. Битката продължава, но се влошава състоянието. В началото на годината започна профилактично лечение в болницата и след това през всеки 10 дни получаваше ново възпаление. Според становището на лекарите е нужна трансплантация“, каза майката на Дария – Ивета Вълчева.

„Вчера получих писмо от Министерството на здравеопазването, за да ми съобщят, че вече е регистрирана в Медицински надзор и че се нуждае от белодробна трансплантация“, добави тя.

Владимир Томов от Асоциация на хората с редки болести пък сподели, че не вижда изход от ужасната ситуация. „През миналата година организирахме няколко протеста пред Министерството на здравеопазването. Някои от пациентите успяха да мигрират в чужбина и това ги спаси“, каза още той.

„В безизходица сме. Търсим различен път. Да избягаме в чужбина е шанса, тъй като в България не се случва нищо. Благодаря на детето ми, че е толкова лъчезарно и се бори“, добави Ивета.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано