BGtop
Главни Общество

Климатолог: Очаква ни по-топъл от обичайното август

слънце
Да разпространим новината

Очакваме август месец да бъде с 1 градус по-топъл от обичайното. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Ще се радваме на страшно много слънце и значително по-сух климат. Август е най-сухият месец в цялата година. Температурите ще са малко по-високи от нормалното“, заяви той.

Килматологът добави, че в момента температурата на водата на българското Черноморие е твърдо над 25 градуса като по обяд тя достига 26-27 градуса.

„Колкото по-топла става водата, толкова по-малко разтворен кислород има в нея. След няколко дни, когато температурата на морската вода продължи да се повишава, в Черно море ще настъпи цъфтежът на планктона. Водата ще стане малко по-мътна. В резултат на това рязко ще спадне количеството на разтворен кислород във водата и ще чакаме септември, октомври месец, когато отново ще падне температурата и морето ще върне нормалното си кислородно съдържание. Това се случва във всички водни басейни по света“, обясни проф. Рачев.

Тази събота времето ще е перфектно, обещават синоптиците. Очаква ни слънчев ден с лек ветрец.

Стойностите ще варират в интервал от 29 до 34 градуса. Перфектни летни температури.

Близки до тях ще са и тези по Черноморието.

Утрото там дава заявка за перфектен ден за слънчеви бани. Температурата на морската вода ще е към 27 – 28 градуса.

В планините обстановката ще е подобна.

Слънцето ще бъде щедро. Следобед на отделни места са възможни  незначителни превалявания. На 1200 метра очакваме към 22 градуса.

През нощта ще бъде ясно и почти тихо.

Утре времето ще е предимно слънчево, в следобедните часове с временни увеличения на облачността над планините, но валежи са малко вероятни.

Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 29 и 34 градуса.

Над планините ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка.

Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса, на 2000 метра – около 16 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29-31 градуса.

Температурата на морската вода е 26-28 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

След средата на работната седмица отново ще се създадат условия за следобедни гръмотевични бури, но те ще бъдат краткотрайни и предимно в планинските райони!

В Европа

„Необичайно топлото време в някои части на Европа се задържа повече от 50 дни, но трудно ще падне температурният рекорд от 48 градуса, измерен в Атина през 1977 г.“, подчерта климатологът проф. Рачев.

„От 2 месеца се създадоха 3 синоптични ситуации, при които крайният ефект беше един и същ – много топло време в Северна Европа и на Британските острови. Обикновено такова по-топло време се случва веднъж на 2-3 години и се задържа за 2-4 дни. Тази година то остана в продължение на повече от 50 дни, при това в страни като Русия, Белгия, Холандия“, коментира той.

По думите му в момента пикът на топлата вълна е в Източна Португалия и Югозападна Испания.

„Имаше малко преувеличени прогнози за температури от порядъка на 51 градуса. Сериозните метеоцентрове отхвърлиха тази възможност и наистина тяхната прогноза се потвърди. Вчера температурите достигнаха 46 градуса. Днес, когато е върхът на топлата вълна се очаква температурите отново да достигнат до 46-47 градуса, но много трудно ще падне температурният рекорд от 48 градуса, измерен в Атина на 8 август 1977 година“, добави той.

Проф. Рачев обясни, че тази атмосферна циркулация е довела до влажно, нестудено и много дъждовно време на Балканския полуостров.

„Тази атмосферна циркулация се случва почти всяка година, но веднъж на 10-15 години тя да продължава неестествено дълго. Няма никаква драма. Няма нещо изключително в този процес“, добави той.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: office@action-news.bg

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline