Главни Общество

Калина Паскалева разби протестиращите срещу Иван Гешев с 10 въпроса

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Журналистката пита роптаещите: Харесваха ли ви рекетът, палежите, наказателните акции и убийствата по морето или как семейство Баневи плячкосваше предприятия.
Калина Паскалева е дама с активна гражданска позиция. Журналистката, която вече има няколко книги зад гърба си, реши да коментира номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и остро укори всички, които са против избора му.

Паскалева пита противниците на Гешев дали им беше по-добре, когато Баневи бяха на свобода и издевателстваха или когато Митьо Очите е вилнеел по Черноморието.

Тя пита кой днес има интерес Гешев да не бъде избран и прави предположение, че става въпрос именно за хора, чиито главни спонсори вече са заловени при акциите на прокуратурата през последните месеци Моят поглед за избора на Гешев за главен прокурор.

Преди 7 години за пръв път мой разследващ материал се появи на челото на вестник. И не защото съм изпълнявала нечия поръчка – просто тогава започна моята лична битка с криминалния контингент.

Пишех за нещата, които съм видяла с очите си – не съм ги чула случайно, не ми ги е разказал някой, не съм извличала информация и от полицията. Подписвах се с псевдоним – притеснявах се от всички, които с днешна дата са заключени или мъртви. Имаше и заведено дело срещу мен за клевета от контингента.

За радост, го спечелихме. 7 години по-късно аз имам много спечелени битки срещу контингента, благодарение на трите си издадени книги.  Имам няколко въпроса към всички, които са против избора на Гешев за главен прокурор:

1. Харесваше ли ви рекетът, палежите, наказателните акции и убийствата по морето? (днес тръгва делото срещу Митьо Очите)

2. Харесваше ли ви тихичко да наблюдавате как семейство Баневи плячкосва предприятия и бизнеси, даващи работа на обикновения човек? Допадаше ли ви неплащането на заплатите на семейства, разчитащи на тези пари и задлъжняването им с кредити? Или за тия няколкохиляди човечета не ви пука?

3. Впечатляваха ли ви мутренските изпълнения и задължаването със силови акции да прехвърляте имотите си на ключови фигури в ъндърграунда в Северна България? Срещу такива хора спецпрокуратурата успя да защити обвинението си. Присъди също има.

4. Очароваше ли ви дейността на #наглите и #килърите? Зрелищно беше да слушаме как някакви хора отвличат и убиват, но ако не е вашето дете, не ви пукаше дали виновните ще получат присъди, нали?

5. Колко от вас, протестиращите, направиха нещо в полза на общество? Бих искала да прочета и какво.

6. Изпитвахте ли удоволствие, когато децата ви изпадаха в състояние на транс след употреба на дрога, купена от двора на училището? Спомняте ли си момчето, което почина в съня си след употреба на китайска дрога? Сега си спомнете и колко тонове наркотици бяха заловени през последната година. Ще ми се да направите паралел с разхождащите се спокойно наркобосове и лакеите им в предишните правителства при предишните прокурори и техните министри.

7. Кой днес има интерес Гешев да не бъде избран за главен прокурор? Дали не са същите, които пострадаха от залавянето на главните им спонсори?

8. Хубаво ли ви беше да живеете в бум на телефонни измами? Сега си спомнете за успешната акция на спецпрокуратурата преди няколко месеца?

9. Имаше ли теч от информация по време на служебните правителства за акции на спецпрокуратурата за определени хора? Аз отговорът го знам, вас питам дали ви е ясно.

10. Борис Велчев не беше ли също единствен кандидат за главен прокурор и имаше ли тогава протести?  Била съм в Специализирания съд, в прокуратурата също, винаги като свидетел заради работата ми.

Понякога ми се включват хора, които казват “Колко наказани има от акциите на прокуратурата?”. Присъди има, то е ясно. Няма да изпадам в конкретика, защото преди не съм забелязала да ви е вълнувало нито криминално престъпление, нито присъда.

Но има и друг ключов елемент – срещу колко пари някой свидетел си затваря устата и спъва работата на прокурорите? Срещу каква сума журналистите прикриват определени факти за подсъдими и в каква насока същите бутат общественото мнение?

Тук не говорим за цензура, тук говорим за апетитна сделка. Хубаво е да се научите да правите разлика между двете неща.  И пак да повторя, ако някой не ме е разбрал правилно, не говоря от позицията чух, а от позицията видях.

Blitz.bg

 

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама