Главни Новини

Какво се случва, когато днешните деца отидат на село – На училище

Да разпространим новината

П омните ли детските години, в които си играехте на село около кокошките или посрещахте от паша козите на баба? Какво обаче знаят днес децата за живота на село и могат ли да живеят без мобилните си телефони сред природата?

В едно различно училище в кюстендилското село Смоличано се случва точно това. Група българи стоят зад идеята на лагера „Живей с любов” – място където технологиите са забранени, а всичко на трапезата е дело на децата, разказва NOVA.

Елена Начева дълги години живее и работи в Америка. Докато не решава тази зима да се върне окончателно в България, за да превърне в реалност една от мечтите си

да създаде машина на времето, която връща децата към селския бит.

„В нашия лагер децата не използват телефони. В лагера те имат физически труд, работят в селското стопанство и сами поддържат лагера”, казва Елена.

Селото е Смоличано, Кюстендилско. Някога тук са живеели около 1 000 души, а днес са едва десетина. Повечето къщи в селото са необитаеми. Училището отваря врати през 1924 г. и бива запечатано преди 30 години. Появявайки се в селото Елена и нейните съмишленици се влюбват в природата и магията, която по думите им се усеща от всеки попаднал в Смоличано.

„Имам чувството, че това село е създадено, за да бъде село за децата. Получи се една детоксикация – първите два-три дни имаше някаква нервност.

Децата не знаеха какво точно да направят, защото много са свикнали с това виртуално пространство.

Сега обаче въобще не им липсват телефоните”, разказва още Елена.

Децата сами хранят и чистят кошарите на животните, садят и събират узрелите вече плодове и зеленчуци. Общината предоставя на лагера и част от сградата на старото училище, за да може децата и учителите от  „Живей с любов” да го превърнат в училище по изкуства.

Освен да пеят децата танцуват, тренират бойни изкуства и се учат как да приготвят сами храната си.

Още по темата вижте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com