Главни Общество

Как трябва да се реши проблемът с ромите

Да разпространим новината

Случаите на ромска агресия и неподчинение пред закона напоследък зачестяват.

“Проблемът е глобален, а решенията трябва да бъдат локални. Никой няма решение за това. Гетото генерира хаос. Хората, които остават там, са тези, които се провалят да се интегрират. Една от стратегиите за справяне с проблемите, е да сложиш полицейски кордон около гетото. Това е отказване от намеса в локалния живот на гетото. Но това не е решение. Така махалата се превръща в социален тумор. Друг начин е да се месиш в живота на гетото и да го нападаш. Ако запушим гетото, то то ще прелее. Веднъж щом стане това, всичко ще стане гето”, отбеляза в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров.

Според него реакцията на ромите в сблъсъците с полицията е първична, спонтанна и дори племенна.

“Някои от лидерите на политическите формации започнаха да си дават сметка колко важна е ролята им, щом стане въпрос за ромите. Държавата много започна да се връща в ролята си. Със сигурност полицията трябва да бъде по-строга и категорична. Има страшно много културни различия между гетата и всичко извън тях”, допълни още той.

В студиото на “България сутрин” социологът Първан Симеонов изтъкна, че е ясно, че голяма част от хората в гетата правят проблеми.

“Трябва да има ясна държавна политика за ромите. Така, както се говореше за Западните Балкани. Искам постоянно да се говори за ромите. Но не се говори. Не знам кой е отговорен. Общественото мнение за ромите не се е променило. Те трябва да бъдат върнати в образователната система. Не съм сигурен, че хората са готови ромите да се върнат на трудовия пазар. Има много силен национализъм в момента”, подчерта той.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline