Главни Новини

Иран включва нови инсталации за обогатяване на уран

Да разпространим новината
СНИМКА: PixabayИранската ядрена инсталация във Фордо за обогатяване на уран скоро ще заработи с пълния си капацитет, каза днес иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Производството на обогатен уран в подземния завод във Фордо ще започне в полунощ, заяви говорителят на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от Франс прес. „В близките часове процесът по инжектиране на уранов газ в действащите центрофуги във Фордо ще приключи в присъствието на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)“, каза Бехруз Камалванди.По-рано днес Техеран оповести, че е започнало инжектирането на уранов газ в центрофугите в подземния обект във Фордо, информира БТА.

„Четвъртата стъпка на Иран по намаляване на задълженията му по Съвместния всеобхватен план за действие [ядрената сделка] за инжектирането на уранов газ в 1044 центрофуги започва днес. Благодарение на политиката на САЩ и техните съюзници скоро Фордо отново ще бъде напълно оперативен“, написа президентът на Иран в „Туитър“.

Според съобщение на иранската информационна агенция ИСНА подаването на газ е станало в присъствието на експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Урановият флуорид (UF6) за центрофугите във Фордо е бил доставен от иранската ядрена инсталация в Натанз.

Директорът на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи съобщи по иранската телевизия, че до събота, 9 ноември, обогатяването ще достигне ниво от 4,5 на сто и тогава на обекта отново ще има инспектори от МААЕ.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането