Главни Новини

Хиляди с Грета Тунберг на протест за климата в Денвър (Снимки)

Да разпространим новината
СНИМКИ: РОЙТЕРСГрета Тунберг се включи в стачка за климата в Денвър, предаде Асошиейтед прес.

Младите хора трябва да са готови да продължат да стачкуват, за да призоват за действия за климатичните промени, каза шведската тийнейджърка, която се превърна в „лице“ на движението. Тя добави, че е насърчена от големия брой хора, подкрепящи нейната кауза.Няколко хиляди човека се включиха в стачката за климата в Денвър, информира БТА.

Онези, които подкрепят нашата кауза, дават „истинска надежда“, заяви 16-годишната екоактивистка.

Грета Тунберг отново порица световните ръководители, че не правят достатъчно за климата и пренебрегват науката. „Как смеят те?“, попита на няколко пъти тя, визирайки лидерите, към които директно се обърна със същия въпрос на срещата на върха на ООН за климата миналия месец в Ню Йорк.

Някои от присъстващите започнаха да скандират нейните думи.

Грета Тунберг говори по-малко от 10 минути към края на демонстрацията, в която участваха предимно млади активисти.

Шведската тийнейджърка пристигна в САЩ с яхта през декември, за да агитира в полза на своята кампания. Тя ще обикаля Америка няколко месеца, като накрая ще присъства на конференция на ООН за климата през декември в Чили.

Джейн Фонда междувременно бе задържана на Капитолия във Вашингтон, докато протестираше мирно срещу климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

Полицаи сложиха белезници на 81-годишната актриса и я отведоха до полицейски автомобил. Видеозапис на ареста бързо се разпространи в интернет.

Фонда бе сред 16-те човека, задържани за участие в незаконен протест. Тя бе освободена няколко часа по-късно.

Преди да бъде задържана, Фонда произнесе реч, в която нарече климатичните промени „колективна криза, която изисква колективни действия сега“.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...