Главни Свят

Хиляди хора излязоха на демонстрация в Белград срещу сръбския президент Александър Вучич

Да разпространим новината

Хиляди хора излязоха вчера на демонстрация в Белград срещу сръбския президент Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите и за свободни и честни избори.
Демонстрациите бяха организирани от опозиционния “Съюз за Сърбия”, който е съставен от 30 различни партии и организации, започнали през декември демонстрации всяка седмица срещу правителството.
Сръбското външно министерство заяви, че броят на демонстрантите е около 7500 души. Според организаторите на протестните прояви броят на демонстрантите е много по-голям.
“Съюз за Сърбия” обвинява Вучич и съюзниците му в корупция и в ограничаване на медийната свобода. Вучич отхвърля обвиненията.
“Съюз за Сърбия” обвини вчера властите, че са преустановили движението на автобусните линии до Белград и че оказват натиск върху компаниите да предоставят автобуси на поддръжници на опозицията.
Чедомир Чупич, преподавател по политически науки, заяви, че Сърбия трябва да бъде освободена.
“С него (Вучич) Сърбия няма бъдеще. Нито една страна не трябва да зависи само от един човек”, каза Чупич пред събралото се множество демонстранти.
“През последните седем години (откакто Вучич дойде на власт) страната ни тръгна надолу, не се проявява никакво уважение по отношение на институциите, а един човек решава всичко”, каза демонстрантът Богдан Татич.
Миналия месец демонстранти за кратък период от време окупираха сградата на държавната телевизия и влязоха в сблъсъци с полицията в центъра на Белград. Управляващата коалиция на Вучич има мнозинство от 160 депутати в 250-членния парламент на Сърбия. Вучич освен това започна кампания из цяла Сърбия и на 19 април се очаква да има негова проява в Белград.
Миналия месец ръководството на “Съюз за Сърбия” заяви, че ще поиска предсрочни парламентарни избори, но по този въпрос все още не е взето решение, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Източник:БТА

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Inline
Inline