Главни Политика

Горещо: И Лиляна Павлова аут от европарламента, на нейно място влиза…

Лиляна павлова
Да разпространим новината

Лиляна Павлова от ГЕРБ е номинирана от правителството за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя няма да влезе в Европейския парламент (ЕП), а от октомври ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат.

Със свое решение днес правителството номинира Лиляна Павлова за позицията на заместник-председател (вицепрезидент) и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), съобщи правителствената пресслужба. Кабинетът аргументира избора си с факта, че Лиляна Павлова е финансов експерт с богат управленски опит в България, има и опит в управлението на проекти и в сътрудничеството с европейските институции. Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена, тя няма да влезе като депутат в Европейския парламент, а от септември ще поеме поста в банката с 3-годишен мандат.

Министърът на финансите трябва да уведоми ЕИБ за това решение след съгласуване със страните от избирателната група на банката, в която е включена и България. Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът на листата Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар. Следващият в листата е Емил Радев.

Той беше евродепутат в последния Европарламент. Правителството аргументира номинацията на Павлова за вицепрезидент на ЕИБ с факта, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни. „Съгласно Устава на банката представителството на държавите-членки в управителните органи на Банката се осигурява чрез разпределение в избирателни групи.

В избирателната група, в която е България, са включени още Хърватия, Кипър, Чешката република, Унгария, Малта, Полша, Словашката република и Словения.

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com