Главни Икономика

Горанов изчисли икономиите за бюджета след драстичното орязване на партийните субсидии и жегна БСП

Горанов
Да разпространим новината

Щом социалистите са решили да печелят позитиви с тази тема, нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев, коментира финансовият министър

След намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв. за глас от 1 юли, икономията в бюджета за 2019 г. ще бъде около 16 млн. лв. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов.

„Ние се страхуваме от зависимост, затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях, ще се справим“, заяви Горанов.

„Колегите от БСП не намериха никакъв по-смислен повод да се върнат в парламента от това да си намалят субсидиите – добре, ще ги намалим“, каза още той. Финансовият министър обясни, че вече е входирано в парламента изменение в Закона за бюджета за 2019 г., с което от 1 юли годишният размер на субсидията за всеки действителен глас се определя в размер на 1 лв. „След 1 юли – за второто полугодие, размерът на субсидията ще бъде така преизчислен, че да се получава точно по 1 лв.“, каза още той.

Щом БСП са решили да печелят позитиви с темата за партийните субсидии, нека видим как може да се прави политически модел с 1 лев. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов в Народното събрание.

Той поясни, че управляващите винаги са защитавали тезата, че партиите трябва да имат разумен и предвидим начин на финансиране. Финансовият министър оцени политическата система като незряла. Според него било много лесно с популистки ходове да се обърнат обществените настроения срещу модела.

Горанов подчерта, че винаги като финансов министър е защитавал, че партийните субсидии трябва да са достатъчни, така че партиите да са относително независими, за да могат да финансират структурите си и определени политически действия. Той заяви, че след като системните партии в парламента са започнали да играят несистемно, ГЕРБ ще покаже, че и тя може да го направи.

Финансовият министър обясни, че теоретично икономиите за бюджета биха възлезли на около 16-18 млн. лв. за 2019 г. „За следващите години – ако сега годишно са планирани около 38 млн. лв. на база на резултатите от последните избори, сега около 3 млн. лв. ще получават годишно партиите“, коментира той. 

loading...

Реклама

Facebook

Реклама

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com