Главни Новини

Голямо чудо ще се случи над България през август! Слънчевото и лунното затъмнение е нищо!

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

След слънчевото затъмнение нов небесен спектакъл ще е видим, този път и над България.В нощите на 11, 12 и 13 август ще е максимумът на Персеидите. Това е метеорен поток, който всяка година озарява небето през лятото. След няколко дни ще бъде неговият пик, когато над 100 метеора в час ще изгарят красиво в атмосферата ни.

 

Според Международната метеорна организация максимумът на този поток за 2019 г. ще бъде в интервала от 23 ч. българско време на 12 август до 11 ч. на 13 август, с интензивност около 110 метеора на час. В същото време ще са активни още два потока – алфа-Каприкорниди и Южни делта-Аквариди, чиито метеори са бавни и ярки, макар само няколко на час.

 

Затова астрофизиците съветват да излезете от града и да отидете на някое спокойно място, където няма светлинно замърсяване. Тези нощи Луната няма да се вижда, което допълнително ще помогне за страхотния спектакъл.

 

Погледнете към небето и си дайте 30-40 минути, докато очите ви свикнат с тъмнината.

 

След това красотата на небесния спектакъл на Персеидите ще ви завладее. Учените подканят софиянци да се качат на Витоша или на Плана планина, за да се насладят в пълна степен на Персеидите. Най-важното за всеки наблюдател е да си избере поляна без дървета и планински върхове, които ще скрият част от видимостта към небето.

 

 

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано