Главни Новини

Фу Цун: Действията на САЩ застрашават глобалната стабилност и увеличават рисковете от ядрена война

Да разпространим новината
Снимка: bulgarian.cri.cnМеждународният контрол върху оръжията и разоръжаването се намира на критичен кръстопът, предупреди Фу Цун, представител на Китай на провелото се вчера в Ню Йорк заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН.

Фу, който е също така ръководител на Отдела за контрол на оръжията в китайското Външно министерство, посочи, че светът е изправен пред безпрецедентни за последния един век промени и международната ситуация със сигурността се усложнява все повече. „В отчаяния си опит да спечелят надмощие над другите, САЩ продължават да снижават прага за употребата на ядрени оръжия и да превръщат близкото пространство около Земята и киберпространството в нови бойни полета. Подобни действия подкопават сериозно глобалната стратегическа стабилност и увеличават рисковете от ядрена война“, подчерта Фу Цун, цитиран от „Радио Китай“.„Политиката на оттегляне на САЩ излиза извън контрол. С отказа им от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и бъдещето на новата програма СТАРТ, ограничаването на ядрените оръжия от страна на Вашингтон и Москва е неясно, а международната ситуация е изправена пред безпрецедентни неясноти“, каза той.

Фу Цун разкритикува също политиката на САЩ в Близкия изток, посочвайки, че „нарушаването на ангажиментите и злоупотребата с максималния натиск от страната на Вашингтон водят до непрекъсната ексалация на напрежението около иранския ядрен въпрос и придвижват ситуацията със сигурността там до критична точка“.

„Китай съжалява дълбоко за оттеглянето на САЩ от Договора за съкращаване на ракетите със среден обсег на действие и се противопоставя твърдо на американските опити да разположат такива оръжия в Азиатско-тихоокеанския регион. Истинската цел на действията на Вашингтон е да постигне едностранни военни и стратегически предимства, които обаче ще навредят на процеса на ядрено разоръжаване и ще застрашат регионалния мир и стабилност“, категоричен бе Фу Цун.

Китайският дипломат призова Конференцията по разоръжаването да договори и подпише възможно по-скоро обвързващ международен инструмент по отношение на околоземното пространство и подчерта, че страната му ще се противопостави категорично на неговата милитаризация. „Дълбоко сме обезпокоени от опитите на САЩ да установят доминация в околоземното пространство“, добави той.

Китай ще продължи да следва пътя си на мирно развитие, да се стреми към ясни правила и ограничаване на въоръжаването, да играе отговорна роля в управлението на глобалната сигурност и да дава своя принос за поддържането на мира и стабилността, каза в заключение Фу Цун.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...