Главни Политика

Европейските ценности са в основата на най-големите постижения на Европа, каза Цвета Караянчева

Цвета Караянчева
Да разпространим новината

Европейските ценности са в основата на най-големите постижения на Европа. Всички ние сме изправени пред предизвикателството тези ценности да бъдат отстоявани и съхранени. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева, която откри кръгла маса на тема „Има ли криза на европейските ценности“. В дискусията участваха представители на академичните среди в България, изследователи и депутати от различни парламентарни групи.
Основните тези на участниците в дискусията бяха фокусирани върху данни от изследването на Петата вълна на Европейското изследване на ценностите (European Values Study – EVS), което дава поглед към идеите, вярванията, предпочитанията и нагласите на гражданите от цяла Европа.
Пред участниците в дискусията Цвета Караянчева изтъкна, че думата криза неизменно присъства в ежедневието на европейските граждани.“Често кризите се преекспонират и хиперболизират. Катастрофичните прогнози са пречка за гражданите да изградят трезва и обективна преценка за реалността. Кризите будят тревога за бъдещето на ЕС“, каза тя и изтъкна, че европейците са изправени пред необходимостта от дебат за европейските ценности.
Цвета Караянчева подчерта, че резултатите от Европейското изследване на ценностите са изключително полезен, емпиричен реурс.
Въведението в дискусията направи почетния професор на Нов Български университет и преподавател на много от участниците във форума проф. Георги Котев. Според него ЕС няма да се разпадне, защото в основата на неговото създаване са фундаменталните европейски ценности, някои от които са станали универсални.
По думите му ЕС е политическо обединение, което по своя характер е „хибридно“. „Националните държави, които са проливали реки от кръв за своя суверенитет, доброволно отстъпват част от него“, коментира проф.Котев членството на националните държави в ЕС.
Доц.Антоний  Гълъбов, който е част от екипа на изследването на европейските ценности подчерта, че да бъдеш патриот и да бъдеш европеец вече не е едно и също нещо. По думите му се получава пукнатина – между разбирането за това да си патриот и разбирането за това да си европеец.  Според него става дума за усещане за затваряне и капсулиране, оттегляне, загуба на доверие към публични институции и оттам нарастване на страха от чужденци и всичко, което е извън собственото семейство.
Доц.Румяна Коларова допълни като изтъкна, че това е общоевропейска тенденция. По думите й България догонва в това отношение тенденции, които се проявяват в много по-силна степен. „Не само в света, но и в Европа, демокрацията е в отстъпление. В рамките на нашите демокрации има ерозия на нагласи, за които се счита, че са в основата на всеки демократичен режим“, обясни доц.Коларова. Според нея е положителна тенденция у нас фактът, че настъплението на радикален национализъм става по-бавно. По думите й е положителен и фактът, че ние догонваме европейците по отношение на защитата на публичните норми.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе категоричен, че за тези десет години имаме позитивния тренд в отношението към ЕС като ценност, който безспорно се запазва и повишава. „Нека да имаме предвид, че тези 10 години Европа е много по-различна, няма това спокойствие“, коментира той.  По думите му през последните три години Европа е подложена на сериозна хибридна атака. Той изтъкна, че след конфликтите в Близкия Изток и случилото се с Европа през 2015 г. Националпопулистки течения изградиха антиевропейското говорене с антиевропейското позициониране на медии и политически партии.

loading...
loading...

Източник:БТА

Реклами

loading...
loading...

Facebook

Дарете за качествените новини

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.