Главни Свят

Ердоган открива най-голямата болница в Европа

Реджеп Ердоган, Турция
Да разпространим новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще открие утре градска болница в Анкара, която ще бъде най-голямата болница в Турция и в Европа, съобщава Анадолската агенция.

loading...

Болничният комплекс в Анкара ще бъде деветата голяма градска болница в Турция. По-рано бяха открити градски болници в Йозгат, Мерсин, Ъспарта, Адана, Кайсери, Елязъг, Ескишехир и Маниса. Когато болничният комплекс в Анкара заработи с пълен капацитет, се предвижда дневно в него да се приемат близо 30 000 пациенти, предава БТА.

Прием на пациенти в болничния комплекс в Анкара се осъществява от 7 февруари, като първите влезли в действие корпуси на комплекса са по сърдечносъдова хирургия, обща болница, неврология и ортопедия и онкология. От началото на функциониране на болничния комплекс са били направени 104 000 редовни и 17 000 спешни прегледи и 2 815 операции.

loading...

Болничният комплекс е с общ капацитет от 3 633 легла. Общата болница има 586 легла; болницата по сърдечно-съдови заболявания – 470 легла; болницата по неврология и ортопедия – 506 легла; педиатричната болница – 555 легла; болницата по акушерство и гинекология – 518 легла, болницата по онкология – 598 легла; психиатричната болница – 100 легла; болницата за физиотерапия и рехабилитация – 300 легла.

В болничния комплекс има 2 117 ВИП-стаи с тоалетна и баня и 131 операционни зали, оборудвани по международни стандарти. В болничния комплекс има интензивно отделение с 674 лела, което е оборудвано с техника, позволяваща проследяване на параметрите на пациента на най-високо ниво. Болничният комплекс притежава също най-голямата лаборатория в Турция. Комплексът има две площадки за хеликоптери линейки. Проектът за изграждане на градски болници, които се определят като болници на бъдещето, е в рамките на Програма за реформа в здравеопазването.

Програмата включва общо 31 проекта с капацитет от 44 418 болнични легла, които се реализират по модел на сътрудничество между държавния и частния сектор. Предвижда откриване на още десет големи градски болници в Турция.

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.