Главни Новини Свят

Ердоган критикува ЕС за участието в среща в Египет

Реджеп Ердоган, Турция
Да разпространим новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган критикува днес ЕС заради това, че е участвал в среща на върха с лидери на арабски държави в Египет няколко дни след екзекуцията на деветима осъдени на смърт в тази страна, предаде АФП.
Можете ли още да говорите за демокрация в страните от ЕС, които участваха в /среща на върха/ с /египетския президент Абдел Фатах/ ас Сиси, който нареди екзекуцията на деветима младежи миналата седмица, попита Ердоган.
ЕС не е искрен, каза Ердоган в реч в Гиресун /Северна Турция/. Историята ще помни това, добави той.
По-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу също критикува „лицемерието“ на ЕС заради това, че е участвал в срещата на върха, състояла се в неделя и понеделник в източната част на Египет.
Фактът, че лидерите на ЕС застават до Сиси и го подкрепят точно след екзекуцията на деветима младежи /…/  това са двойни стандарти, лицемерие, заяви Чавушоглу пред журналисти в Анкара.
От друга страна те казват, че ако Турция върне смъртното наказание, те ще направят това или онова, добави турският външен министър.
Днес, когато гледаме европейските лидери, вече няма ценности, а само интереси, добави Чавушоглу.
На 20 февруари египетските власти екзекутираха девет души, осъдени за участие в убийството на главния прокурор Хишам Баракат през 2015 г.
Отношенията между Турция и Египет почти не съществуват след отстраняването от власт през 2013 г. на президента Мохамед Морси, представител на организацията „Мюсюлмански братя“, извършено от египетската армия, ръководена тогава от генерал Сиси, отбелязва АФП.
Ердоган, който определя сегашния египетски президент като „превратаджия“, заяви в събота, че „не може да приеме“ екзекуциите от миналата седмица и определи режима в Египет като „авторитарен, дори тоталитарен“.

loading...
loading...

Източник:БТА

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.