Главни Новини

Експерти: Босна се превръща в база за терористи

Да разпространим новината
СНИМКА: РОЙТЕРСБалканите са една от главите цели на радикалните ислямисти и членове на „Ислямска държава“ след разгрома в Сирия, смята специалистът в областта на сигурността Джевад Галиашевич. Той посочва, че службите за сигурност в Босна изобщо не се занимават с главната опасност, а това е създаването на бази на бойци на Балканите, съобщи Танюг.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина в служебен мандат Драган Мектич заяви в края на миналата седмица, че няма информации за граждани на тази страна, които се намират в лагери в Сирия, но за няколко десетки мъже, които чакат да се завърнат, вече са подготвени наказателни процедури. Той каза, че заради турската военна офанзива в Сирия е спрян процесът на завръщане на членове на бившата „Ислямска държава“ – 100 мъже и 160 жени с деца, родом от Босна и Херцеговина, които са настанени в три сирийски лагера, информира БТА.Според Галиашевич властите в Босна не правят нищо, за да се противопоставят на терористичната заплаха. Те не направили нищо, за да се противопоставят на това 360 фанатици от Босна съвсем легално, през сараевското, загребското и виенското летище незабелязано да стигнат до фронтовете в Сирия и Ирак. Същите тези бойци под носа на Агенцията за сигурност и разузнаване без проблем са се връщали в Босна, набирали нови членове и отново заминавали. Ако наистина има сериозно желание да се прекъсне тази верига, е достатъчно да се пресече финансирането на тероризма в Босна и Херцеговина, а това не се случва, каза Галиашевич. Като пример той посочи, че службите за сигурност не са направили нищо, за да попречат на заминаването на бойци в Сирия като например Инес Мидгжич, който бе убит в Сирия при едно от американските нападения.

Галиашевич посочи, че към списъка трябва да се добавят и гражданите на Босна, които са пленени от редовните части на Сирия под командването на Башар Асад и стотина бойци под командването на Нусрет Имамович, които участваха в окупацията на Идлиб.

Професорът от Факултета по сигурност в Белград Зоран Драгишич не смята, че бившите бойци на „Ислямска държава“ са главната опасност за стабилността на Балканите. Той казва, че тяхното завръщане представлява риск, но всички страни от Балканите имат крайно рестриктивни закони, които се занимават с тази проблематика. Истински проблем и много по-голяма опасност предствляват така наречените самотни вълци – лица, които не са в контакт с нито една известна терористична оргнизация.

Всички досегашни нападения в Европа сочат, че тези терористични акции са били извършени именно от „самотни вълци“, хора, които са се саморадикализирали или за многократко време са били в някоя терористична организация, заяви Драгишич. Той добави, че тези „спящи“ терористи са опасни не само защото са невидими за службите за сигурност, но и защото няма начин да се открие колко са на брой и как ще действат. Едва след като извършат някое терористично нападение научаваме подробности по какъв начин те са се превърнали в религиозни фанатици, а тогава е твърде късно, посочва Драгишич. 

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането