Главни Новини

Екоминистерството: Не се водят преговори с Италия за внос на отпадъци

Да разпространим новината
СНИМКА: PixabayНе се водят преговори с Италия за внос на отпадъци, съобщи пресцентърът на Министерство на околната среда и водите /МОСВ/ във връзка с публикации в медиите.

От МОСВ уточняват, че нито правителството на Република България, нито Министерството на околната среда и водите водят преговори с Италия за приемане на отпадъците на Рим или други италиански градове.В съобщението се посочва, че страната ни стриктно спазва разпоредбите европейския регламент за превози на отпадъци. „С оглед да се поощри енергийното оползотворяване на RDF, образуван в България, и да се предотврати прекомерен внос, Законът за управление на отпадъците въвежда ограничение за внос в България на отпадъци, предназначени за изгаряне“, посочват от МОСВ.

България е единствената страна в ЕС, която е въвела това ограничение за внос, информират от ведомството и уточняват, че отпадъците, цитирани в публикациите, са обект на предварителна нотификация и могат да бъдат внасяни единствено с цел оползотворяване.

„Забранени са превозите на отпадъци за Република България, предназначени за обезвреждане и депониране“, уточняват от екоминистерството.

От министерството съобщават, че към момента в МОСВ няма постъпили заявления за внос на отпадъци с произход град Рим.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...