BGtop
Главни Любопитно Наука

Движения на Земята

Движения на Земята
Да разпространим новината
Земята, както останалите планети от Слънчевата система, обикаля около Слънцето и едновременно с това се върти око­ло своята ос.
  1. Движение на Земята около оста й. Земята се върти около оста си в посока от запад на изток. Едната й половина е осве­тена от слънчевите лъчи, а другата с в сянка. На осветената половина е ден, а на неосветената – нощ . Едно пълно завъртане тя прави за 24 часа – едно денонощие. В резултат от въртенето на Земята около оста й се сменят денят и нощта. Тази смяна става постепенно по време за различните точки от земната повърхност.
  2. Движение на Земята около Слънцето. Пътят, по който Земя­та обикаля около Слънцето, се нарича земна орбита. Земята изминава този път за една година (приблизително за 365 дни). При обикалянето на Земята около Слънцето земната ос остава винаги с постоянен наклон спрямо плоскостта, в която Земята се движи около Слънцето. Това е причината на Земята да има годишни сезони – пролет, лято. есен, зима. На 22 юни слънчевите лъчи палат отвесно върху Северната тропична ок­ръжност и Северното полукълбо получава повече светлина и топлина. Тогава там започва лятото. На 22 декември слънчевите лъчи падат отвесно върху Юж­ната тропична окръжност и тогава в Южното полукълбо започва лятото. Следователно, когато в Северното полукълбо е лято. в Южното е зима, и обратно. На 21 март и на 23 септември слънчевите лъчи падат отвесно върху Екватора. Пролетта настъпва в Северното полукълбо през март, а в Южното – през септември.

Влияние на движенията на Земята върху природата и жи­вота на човека. С движенията на Земята и последиците от тях са свързани редица процеси и явления както в живата, така и в неживата природа. Редуването на деня с нощта е причина за промени в температурата на въздуха, в активността на жи­вотните и на хората. Смяната на годишните сезони е свързана с промени в облика на растителния свят, с вида и количеството на валежите, с количеството на водата в реките, с трудовата дейност на хората.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Борислав Иванов

Име: Борислав
Фамилия: Иванов
Местоположение: град Варна, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски
E-mail: [email protected]

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline