Главни Общество Политика

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори. Това реши Централният съвет на движението на днешното си заседание, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на пресконференция след заседанието.
Централният съвет е решил и да се създаде Централен изборен щаб, в който се включват представители на Централното оперативно бюро /ЦОБ/ и ръководството на младежката организация на движението. Председател на щаба е Мустафа Карадайъ. Предстои в следващите седмици да се сформират областни и общински изборни щабове по места. Номинации за включване в евролистата на ДПС ще се правят от структурите до 30 март. Отговорност за подредбата, утвърждаването и регистрацията на листата ще имат председателят на ДПС и ЦОБ. Критериите, на които трябва да отговарят кандидатите за евролистата на ДПС, са: задълбочено познаване на европейските институции и политики, като условие за отстояване на българския национален интерес; съпричастност към ценностите на либерализма; професионален и политически опит; владеене на английски, френски или немски език; изграден авторитет; добри комуникационни способности и умение за работа в екип.
Чисти храни, чиста вода, чист въздух, чиста зелена енергия и високи технологии – това ще са приоритетите на ДПС в кампанията за евроизборите.
Колко евродепутати ще имаме ще зависи от броя на гласовете, които ДПС и другите участници вземат на предстоящите избори, каза Карадайъ и уточни, че са си поставили определени цели, но брой мандати не са обсъждали.
На въпрос за преференциите Карадайъ заяви, че те не са отпаднали, а по предложение на ДПС е бил приет по-справедлив праг за тях. Той напомни, че и сега в Изборния кодекс има възможност за кандидати, които искат да бъдат избрани мажоритарно, вместо чрез партийна листа.
Попитан за срещата между него и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов относно кворума в парламента при гласуването на изборните промени Карадайъ заяви, че на нея не е имало дебат за разпускане на Народното събрание. Въпросът за евентуални предсрочни парламентарни избори трябва да е обвързан със много сериозен дебат за визията за развитие на страната, каза Карадайъ.
В декларация ДПС потвърждава позицията си, че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност, заяви Карадайъ. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза, основната отговорност носи ГЕРБ, подчерта той. Като основна причина от ДПС посочват липсата на управленска стратегия, липсата на реформи и неспособност за поемане и носене на отговорност. Сериозното погазване на основни граждански и политически права крие опасни рискове за демокрацията и европейските ценности, отбеляза Карадайъ. Промените в Изборния кодекс, предложени от ДПС, бяха сериозен тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, каза той. Движението призовава всички демократични партии и цялото общество да се противопоставят на всяка форма на омраза, ксенофобия, национализъм и популизъм.

Източник:БТА

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано

Интересна Реклама