Главни Любопитно

До 10 години от водите на Черно море ще изчезне Морската свиня

Да разпространим новината

До 10 години един от трите вида черноморски делфини – Морска свиня ще изчезне, ако всяка година бракониери избиват между 3000 и 5000 делфинчета от този род. Мрачната прогноза направи Атанас Русев от Сдружението „Да запазим Корал“ и „За делфините“, който от години следи тревожния процес, пише Lupa.bg.

Десетки сигнали за умрели делфини по българското крайбрежие са получени през последните 3-4 седмици, алармира той пред БНР. Сигналите са от почти всеки плаж по нашата ивица – от Крапец до плаж Делфин.

Като основна причина за измирането на бебета делфинчета Русев посочва незаконния риболов на калкан, който се извършва по бреговете на България, Украйна и Румъния. Морските обитатели попадат в бракониерските мрежи, които са стотици километри дълги и се задушават в рамките на от 3 до 5 минути. Очите на мрежата представляват ромбове със страни 18-20 см., а самата мрежа е тънка и найлонова, „невидима“ във водата за малките. Те по никакъв начин не я отчитат или вече са много близко и са уловени. За разлика от бебета от вида Морска свиня, делфини от другите видове „усещат“ тези мрежи на метри преди това.

Уловът на калкан в Черно море е най-доходоносният бизнес в рибарството. Това е „златото“ на морето за рибарите в Черно море, заради цената на калкана. Съществуват квоти, специални разрешителни, регулация и всякакви законови разпоредби не само в България, но и в другите страни с излаз на Черно море. За жалост, през последните години се наблюдава трайна тенденция на намаляване на популацията и на калкан, в следствие нелегалния риболов, прекомерния улов и други фактори.

Размерът и обхвата на този нелегален риболов е толкова голям, че дори Интерпол има проект като глобална инициатива да разследва и преследва замесените в този „бизнес“, оценен на 23 милиарда долара загуба за световната икономика.

По думите на Атанас Русев, в българските води липсва какъвто и да било контрол, официална статистика на загиналите делфини не се води. Броят на сигналите в РИОСВ по Черноморието драстично се разминава с този в регистъра на сдруженията, занимаващи се с проблема. Ако екоинспекциите отчитат 80-100 сигнала за умрели делфинчета по брега, в регистъра на „За делфините“ те са близо 450, каза още Русев.

loading...

error: Забранено е копирането