BGtop
Главни Свят

Десетки загинали след ракетен удар по автобус с деца в Йемен

Десетки загинали след ракетен удар по автобус с деца в Йемен
Да разпространим новината

Ракетна атака срещу автобус, превозващ деца в северната част на Йемен, остави десетки мъртви или ранени, съобщи Международният комитет на Червения кръст.

„След атака над автобус, който превозваше деца до Дахианския пазар, Северна Саада (поддържан от МКЧК), в болницата бяха приети десетки мъртви и ранени“, заяви организацията без да дава повече подробности.

„Според международното хуманитарно право, мирните граждани трябва да бъдат защитени по време на конфликт“, се добавя още там.

Телевизионният канал на бунтовниците „Хути“ Al-Masirah съобщи, че 39 души са били убити и 51 ранени, „предимно деца“.

Той обвини ръководената от Саудитска Арабия коалиция, която се бори срещу шиитските бунтовници на страната на правителството, че е ударила автобуса при въздушна атака.

И коалицията си призна.

В изявление, разпространено от Саудитската информационна агенция, коалицията нарича удара „легитимно военно действие“ в отмъщение за нападение на бунтовници срещу саудитския град Джизан в сряда.

Агенцията за децата на ООН – УНИЦЕФ, заяви, че е „много загрижена от първоначалната информация за убити деца“.

„Гледам с ужас снимките и видеоклиповете, идващи от Саада в Йемен и нямам думи. Как това се оказа военна цел? Защо се убиват деца?“ – написа в Twitter постоянният представител на УНИЦЕФ в Йемен Мерицел Релано.

Миналия четвъртък удар по болница и рибен пазар в стратегическия бунтовнически пристанищен град Ходейда убиха най-малко 55 цивилни и раниха още 170, според МКЧК.

Коалицията отрече да е отговорна за тези атаки.

Войната в Йемен остави близо 10 000 души мъртви от 2015 г. насам и отприщи онова, което ООН описва като най-тежката хуманитарна криза в света

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.
Източник:

vesti.bg

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: office@action-news.bg

Inline
Inline