Главни Новини

Дело за запазена част от наследство продължило 26 години

Да разпространим новината
Главният съдебен инспектор Теодора ТочковаГражданско дело, образувано пред СРС през април 1993 г. по искове за възстановяване на запазена част от наследство, е продължило 25 години, 11 месеца и 26 дни. Делото е приключило окончателно чак през март 2019 г.Забавянето е установено при проверка от Инспектората при Висшия съдебен съвет, съобщиха от институцията, оглавявана от Теодора Точкова. 

В продължителността на производството е включен и периодът от 14 години, 3 месеца и 17 дни, през който е било спряно поради водено от 1992 г. друго дело в Софийски районен съд, което е било по Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти, приключило с окончателен акт през март 2002 г.

Основната причина за продължителността на преюдициалното дело е свързана с действията на съда по организация на съдебните заседания в първоинстанционното производство, продължило 6 години и 7 месеца. От насрочени 25 съдебни заседания, 12 са отложени, поради нередовна процедура по призоваване на страни.

От инспектората са установили и забавяне от 7 години от приключване на преюдициалния спор през месец март 2002 г. до възобновяване на основното производство през март 2009 г. То се дължи на липсата на извършвани периодични справки за движението и приключването на делото по преюдициалния спор, което е довело до забавяне при възобновяването на основното дело.

Освен това съдът е допуснал пропуски и при организацията на съдебните заседания по делото. Насрочени са били 14 съдебни заседания, като 5 от тях са отложени, поради нередовно призоваване на страни, а други 8 – за събиране на доказателства.

Забавяния са допуснати и във въззивното производство пред СГС, продължило 5 години и 9 месеца. Проведените 10 съдебни заседания по делото са насрочвани в интервали от 4 до 8 месеца. Въззивният състав се произнесъл с решение по делото 1 година и 7 месеца след изтичане на законоустановения 30-дневен срок.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

error: Забранено е копирането