Главни Новини

Даниел Панов: Зад Съединението и Независимостта стои единството между народ и политици

Да разпространим новината


С военен ритуал за издигане на националното знаме започна отбелязването на Деня на Съединението във Велико Търново. За да почетат годишнината пред сградата на Общината се събраха стотици жители и гости на старата столица, официални лица и почетният караул на Националния военен университет „Васил Левски“.

„Днес честваме едно от най-българските по своя характер събития. Това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело, е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 г. нашите предци от двете страни на Балкана впечатляват цяла Европа със своята смелост, решителност и най-вече с родолюбието и искрената обич към своята родина България“, заяви в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Той припомни, че именно в старата столица започват първите действия, свързани с историческия акт. На 29 август 1878 г. в историческата и духовна столица е създаден първият комитет „Единство“, който си поставя за цел обединението на българските земи.„Нека всеки от нас се запита защо успява Съединението? Какво стои в основата на тези български чудеса – Съединението, а 23 г. по-късно – Независимостта? Отговорът не е труден – обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Светлите бъднини пред България и пред българския народ са поставени на най-високо място и изместват лични и политически пристрастия и амбиции. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца. Това е заветът, който ни оставиха нашите предци, и да го следваме е начинът да се докажем като техни достойни наследници“, каза още градоначалникът.

Даниел Панов коленичи пред паметника „Майка България“, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Празничната програма ще завърши с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, който ще започне от 21,30 ч. на площад „Цар Асен I”.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com