Главни Новини

Борисов: Турция спазва споразумението към България, няма смисъл от лагери (Обзор)

Да разпространим новината
Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се задържаха дълго около българските породи коне, показани на изложението в Сливен. СНИМКА: Ваньо СтоиловЩе настоявам в Брюксел да спрат нападките си срещу Анкара, каза премиерът

“Към днешна дата мога да потвърдя, че с президента Ердоган имам ясна договорка на база на добросъседството и турските власти абсолютно стриктно, коректно спазват споразумението към България. Имаме нула миграционен натиск. Така че не виждам никакъв смисъл нито да строим, нито да се подготвяме с лагери.” Това заяви премиерът Бойко Борисов в Сливен вчера. Той посети 15-ото национално животновъдно изложение и там коментира последните събития около Турция и опасността да ни залее бежански поток.“Нашата позиция е много ясна и концентрирана. Няколко неща са задължителни и ние сме ги направили – може би сме единствените в Европа в това отношение”, заяви Борисов. Той бе категоричен, че споразумението с Турция трябва да работи и това ще е българската позиция. “Ще настоявам пред колегите в Брюксел да спрат с тези нападки непрекъснато, защото Брюксел е далече, а турската граница е тук и там стоят близо 4 млн. бежанци. Нито лагер, нито охрана или ограда могат да ги спрат”, каза той. И напомни, че Европа е изживяла какво е да влизат стотици хиляди.

Решението според Борисов е “дипломацията, натискът, спирането на военните действия и регулирането на събитията в Сирия”. “Нито ограда, нито армия, нищо не може да ни спаси. Защото, ако са мъже – иди-дойде, но ако са жени и деца и ние ги нахвърлим така по оградата, какво ще правим”, попита премиерът. Затова му били важни дипломацията, споразумението, добросъседските взаимоотношения с Турци, дори когато са го нападали за това. “И аз като тях знам и за правата на хората, и за върховенството на закона, и за свободата на медиите… Лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за радост, след това президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че аз съм бил причината, но съм съдействал максимално”, допълни Борисов.

Близо 1 млрд. лева ще получат фермерите до края на годината, увери министър Танева

– Борисов: Време е да си взема ново овчарско куче

– Поиска да представим през октомври пред емира на Абу Даби български коне

“До 20 декември българските земеделски производители и животновъди ще получат близо 1 млрд. лева по националните и европейските плащания, парите ги има.” Това увери вчера земеделският министър Десислава Танева, която откри край Сливен 15-ото национално животновъдно изложение, в което участват над 600 елитни селскостопански животни – от коне и крави до кози и зайци.

Пред животновъдите и пред премиера Бойко Борисов тя конкретизира, че на 18 октомври започват плащанията на националната преходна помощ за говеда, овце и кози, които не са под селекционен контрол. Бюджетът за тях е 35,5 млн. лева, с които ще се платят 55% от ставките. След това идвал редът на държавните помощи за пчели за зимните пръскания.

Плащанията продължават от 1 декември с обвързаната подкрепа за всички категории животни по всички схеми – 100% окончателни плащания. След което за първи път в обичайната практика на фонд “Земеделие” и земеделското министерство ще платим до 20 декември и мярка 13.1 – необлагодетелствани райони 1 и 2, обясни Танева.

“С министрите Владислав Горанов и Десислава Танева сме се разбрали преди Нова година да направим всички плащания, хората да са доволни”, коментира премиерът Бойко Борисов. Той разгледа с интерес част от изложението, като се спря основно при конете и кучетата. Борисов помоли собствениците на елитни коне от български породи да организират подобно изложение на 29 октомври край София, когато в България ще гостува емирът на Абу Даби. “С него имахме спор за качествата на българските и на арабските коне и искам да му покажем нашите”, обясни премиерът. Гостът ще види и елитни български овце.

Собственици на кучета от Монтана припомниха на Бойко Борисов, че благодарение на личните му усилия преди време бе призната и регистрирана породата “Българско овчарски куче”. Премиерът се снима с хората и животните и призна, че е време да си намери ново малко кученце от тази порода.

 Премиерът обеща по-голяма зала на Станка

Премиерът Бойко Борисов обеща да се отпуснат средства за разширяване на залата на Станка Златева в Сливен. Така ще може да се сложи трети тепих. Залата на петкратната световна шампионка по борба е на общински терен, но строителството й бе финансирано от правителството с 600 хил. лева.

“Хемус” става приоритет

Сега приоритет на изпълнителната власт са магистрала “Хемус” и новият път от Мездра към Видин. Това обяви премиерът Бойко Борисов в Стара Загора. И предупреди да не се бърза нито с искания от старозагорци 4-лентов път до магистрала “Тракия”, нито с нова спортна залата.

Борисов писа отличен на новия градски парк и добави, че оценката за досегашното управление на кмета Живко Тодоров ще напишат гражданите на изборите.


Източник

loading...