Главни Политика

Борисов натърти, че ЕС не е само фондове, а и отговорност

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Премиерът Бойко Борисов заяви, че няма напрежение между България и Сърбия, но поиска извинение от своя сръбски колега Ана Бърнабич и първия вицепремиер Ивица Дачич.

„Докото сега не ми каже: „Извинявай, Бойко“ – нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат. Тя беше до мен и си го остави да си разиграва коня“, каза Борисов.

Това коментира българският премиер Бойко Борисов пред журналисти след среща в Сараево на представители на държавите от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Ако някой утре си позволява да ми вика посланици, вече ще се скараме, защото ето – резултатите от всичко, което надробяваме. Понеже другите не искат да кажат, ще го кажа аз – ЕС значи не само европейски фондове, милиарди евро, да ти построят инфраструктура – метро, пречиствателни станции, конкурентноспособност, а значи отговорност, предвидимост. Значи няма значение кой е политикът днес – Босна и Херцеговина, Алабния, Черна гора ще имат една и съща политика като държави„, заяви премиерът Борисов.

Повод за тези негови думи е вчерашното привикване на сръбския посланик в София Владимир Чургус по повод груби нападки на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич след изказване на Борисов в Познан. В отговор часове по-късно Белград привика и временно управляващия нашето посолство в Белград Ива Крулева в сръбското външно министерство.

Припомняме, по време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Северна Македония Борисов беше попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово.

Българският премиер отговори: „По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

По време на своята реч днес в Сараево пред представителите на останалите страни от полуострова Бойко Борисов заяви, че си правим балкански номера.

На въпрос: „Казахте, че на Балканите си говорим повече за това, което ни разделя, и си правим балкански номера“, премиерът се обърна с въпрос към журналистите дали само това са запомнили от изказването му.

Казах им да спрат да се оплакват, вместо да се обърнат към себе си, да се стегнат и да си подредим Балканите„, обобщи посланието си към лидерите на балканските страни в Сараево.

„Всички колеги започнаха, че Европа ни е виновна, че няма процедури за присъединяване – отговорих им, че с нашите Балкански номера – три държави има, които са членове на ЕС – Хърватия, Румъния и Гърция, са представени от държавни секретари – няма ги премиерите и президентите…„, заяви българският премиер в коментар за формата на срещата.

Той е недоволен и от това, че частично признатата република Косово, които са и следващият председател на ПСЮИЕ, няма свой представител в Сараево, защото начинът, по който били поканени, ги обидил. За какво присъединяване към ЕС може да става реч при подобно поведение, запита реторично Борисов.

Сръбският премиер Ана Бърнабич беше там, когато Дачич каза (репликите си), обясни Борисов.

На въпрос кое е най-важното за Балканите днес, Борисов отговори, че въпреки че всички искаме да се случат много неща – от магистрали до дигитална инфраструктура, с такъв манталитет ще тъпчем на едно място. Балкански ни е манталитетът, уточни той.

Относно предстоящата срещата със Северномакедонския президент Стево Пендаровски и дали ще постави въпроса за националността на Гоце Делчев, Борисов отговори: „Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата на Македония„.

Според него този подвиг трябва да ни обединява. Борисов очаква комисиите за изглаждане на историческите въпроси между България и Северна Македония да приключат бързо.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано