Главни Политика

Борисов: Конфликтът между Русия и Украйна е изключителна заплаха и за България

Да разпространим новината

Премиерът Бойко Борисов е истински разтревожен от конфликта, който в момента се води между Руската федерация и Украйна. Това каза българският министър-председател по време на лекция, която той изнесе в Рабат в сградата на Министерството на външните работи на Кралство Мароко.

loading...

По думите му, за България като съсед и на двете страни в акваторията на Черно море, този конфликт е една изключителна заплаха за страната ни. Той даде пример, че както много пъти на Балканите се е случвало, от нищо може да възникне страховит конфликт в Черно море и региона.

Бойко Борисов се радва, че много от европейските лидери с голяма тревога следят ситуацията и се надява този конфликт да бъде избегнат. „Има абсолютно всички предпоставки – икономически, финансови, политически, натрупана омраза“, добави министър-председателят. Затова Борисов се надява да се върнат моряците и корабите, да се спазват споразуменията и да не се допускат подобни неща в бъдеще.

Освен това България изгражда газов хъб „Балкан“ и преговорите за пренос и търговия с природен газ от различни източници към днешна дата, в такива условия, ще се водят много трудно, изтъкна премиерът.

loading...

„Да, вярно, в Украйна наближават избори, само че руският президент не е човек, с който трябва да шегуваш и то на тема война, на тема военен конфликт“, подчерта Борисов и допълни, че е притеснен, защото той много добре им знае характерите. Премиерът каза още, че много се ядосва, защото бизнес партньорството в момента е изключително важно за България. Затова, според него, подобни конфликти не само не помагат, но и вредят на тези отношения.

Бойко Борисов припомни, че преди време е имало провокация с „убит“ украински журналист, което е съвпаднало с посещението му в Москва и тогава се е чудил какво да каже по темата. В крайна сметка тази история се оказа шега и сценка, заради която от Европа са се разсърдили много на Украйна. А според Борисов с подобни неща шега не бива да се правят.

Българският премиер даде за лош пример и войната в бивша Югославия, когато всичките държави са имали брутен вътрешен продукт колкото Словакия. Той подчерта, че всеки военен конфликт веднага застрашава чуждестранните инвестиции в региона. „Парите обичат тишината, обичат спокойствието“, добави Борисов. Затова, според него, на Балканите като цяло инвестициите са малко.
Министър-председателят е на мнение, че за най-бързото решаване на конфликта между Москва и Киев трябва да бъдат върнати на Украйна задържаните от Русия кораби и моряци и тогава двете страни да седнат на масата на преговорите. Борисов изтъкна, че говорителят на Белия дом е казал, че в тази ситуация „Северен поток – 2“ трябва да се спре. Според българския премиер, ако това стане факт, означава, че трябва да се спре и газта, която идва и от „Турски поток“. А това е неизгодно за България, защото страната ни ще загуби цялата транзитна газоразпределителна инфраструктура, подчерта Борисов, цитиран от БТА.

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.