Главни Новини

Борисов кацна с хеликоптер за клетвата на курсантите във Велико Търново (Обзор, снимки)

Да разпространим новината
Борисов бе посрещнат от настоящия кмет Даниел Панов и началника на НВУ полк.Иван Маламов СНИМКА: Дима МаксимоваРазпореди: Учете се, защото виждате какво става в Сирия, Либия, Косово

Премиерът Борисов и военният министър кацнаха с хеликоптер във Военния университет във Велико Търново за клетвата на курсантите от 146-я випуск. Премиерът прие строя и поздрави 163-та нови бъдещи офицери, 41 от които жени.„Няма по-хубаво от младостта, силата, дръзновението. А за вашите дядовци, баби, майки бащи, братя, сестри съм сигурен, че това е миг на гордост, че са отгледали такива синове и дъщери“, обърна се той към строя. Премиерът призна, че с носталгия си спомня деня, когато положил клетва. „След това командвах взвод, рота, командвах военна клетва. Тогава гледах към трибуната й завиждах на тези, които са горе. Мога да Ви кажа, че сега, всички бихме си разменили местата с вас“, каза Борисов.

„Освен че се гордеем с Вас, и се грижим. 16 милиона лв. сме отпуснали за ремонт на сградите ви, за да живеете, учите и да се подготвяте в нормални условия“, подчерта.

Така влезе и в темата за разходите за отбрана. „Тази година за отбрана и да приведем армията в съответствие, каквото вие заслужавате, ще отидем на близо 4 милиарда лв.Затова трябва да се учите, да се подготвяте и да сте много добри, защото виждате ситуацията в Сирия, Либия, Косово.

Дипломацията, външната политика е в наши ръце. Ние ще сме добри политици, ако има траен мир, но винаги е добре зад гърба си да имаш възпиращата сила на българската армия“, каза Борисов.

Той припомни, че от 1 януари пилотите отиват в Долна Митрополия, където бе възстановено военно-въздушното училище. Посъветва сега да създават приятелства, за да може после в ученията земя и въздух да си партнират добре.

Накрая Борисов се обърна към командирите: „Добър е този офицер, който връща жив и здрав войника на майка му и баща му. Това е добрият офицер! Така че аз Ви разпореждам да пазите тези деца, да се връщат живи и здрави, а и да ни пазят.“

Курсантите бяха с нови тъмносини военни униформи. Министър Красимир Каракачанов, обясни, че те възстановяват традицията на първите военни униформи от времето на Батенберг.

Абонамент за печатен или електронен „24 часа“, както и за другите издания на Медийна група България.


Източник

loading...