Главни Политика

Борисов: Като Ердоган тръгне да поставя тема, която не харесвам, викам „Сакън“

Сподели статията с твоите приятели във фейсбук, за да разберат и те

Той като тръгне да поставя някоя тема, която не ми харесва, викам „Сакън! Чакай! Недей!“. Нали знаете – вероизповедания, те са любими теми, ремонт на всички джамии. Да изчакаме, всичко се развива добре, да строим. Така премиерът Бойко Борисов обясни пред журналисти в Сараево как е преминал разговорът му вчера с турския президент Реджеп Ердоган, пише „Дневник“.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина. „Турция виждате, че са най-мили, внимателни, любезни. България им е важна и любима, защото целият им трафик минава през България. 5.1 милиарда долара е стокооборотът сега и си дадохме дума с Ердоган да разширим и да стигнем 10 млрд. долара“, поясни Борисов.

Българският премиер подчерта, че понеже Балканите са взривоопасен регион, колкото по-малко се говори, толкова по-добре, като приказките бъдат заменени с действия.

За пореден път той засегна и скандала със сръбския министър на външните работи Ивица Дачич. „Ако някой утре си позволява да ми вика посланици, вече ще се скараме“, подчерта Борисов.

В неделя сръбският външен министър Ивица Дачич настоя представител на българското посолство в Белград да бъде извикан на разговор във външното министерство по повод изявление на българския премиер Бойко Борисов. Става въпрос за изявление на Борисов, цитирано от агенция РТС, че бъдещият шеф на дипломацията на ЕС Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на целия ЕС, независимо че неговата страна Испания не признава Косово.

Дачич ще види какво е неприемливо поведение

Вчера България извика посланика на Сърбия в София, след като в събота Дачич направи остри коментари по националната телевизия РТС по този повод. Днес сутринта Борисов вече веднъж посочи, че нищо нередно не е казал, като повтори същото и на обед.

„Той (Ивица Дачич – бел. авт.) чул-недочул, и си позволява да ми вика посланика. Той сега ще види какво е неприемливо поведение, зор от него нямам. Довчера говорех с най-добри думи, но след като си го е позволил… Докато не ми каже извинявай, Бойко, не ме интересува Вучич (президентът на Сърбия Александър Вучич – бел. авт.) и Ана (премиерът на Сърбия Ана Бърнабич – бел. авт.) какво ще кажат. Тя беше до мен и го остави да си разиграва коня“, възмути се Бойко Борисов.

Според него Дачич „му е скочил“, за да бъде забелязан. „Ако аз бях направил нещо грешно, щях да кажа: Ивица, извинявай, брат, песни си ми пел, всичко, искал съм да кажа нещо друго, не си ме разбрал, извинявай“, допълни българският премиер.

Пред журналистите той засегна и спора със Северна Македония за Гоце Делчев. „Северномакедонският президент беше първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилния начин – Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония. Това, че е българин, не прави подвига му по-малък, уточни Борисов.

Той изрази надежда, че комисиите, който трябва да изчистят спорните моменти между България и Македония, ще приключат бързо и на 1 и 2 август България и Северна Македония ще се разберат покрай срещите, свързани с честването на Илинден. „Северна Македония рязко се отличи от Албания, Черна гора, Косово, рязко дръпна напред. Не случайно догодина председателството е наше на Берлинския процес. Редкият шанс имат Северна Македония да успее. Не трябва да се подвеждат по медиите, които бълват антибългарска пропаганда, това е вредно за тях и ние сме неотстъпчиви“, посочи още Бойко Борисов.

Заради балканските номера тъпчем на едно място

Пред българските журналисти той посочи, че пред участниците на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Босна и Херцеговина е казал, че балканските номера пречат не присъединяването на страните от района към ЕС.

„Всички започнаха, че Европа ни е виновна, че няма напредък за присъединяването. Но вижте какво става днес. Гърция, Хърватия и Румъния са представени на ниво държавни секретари, няма ги премиерите и президентите. Косово – не е представено с нито един, защото начинът, по който са били поканени, ги обидил. За какво присъединяване става реч при подобно поведение, отбеляза Бойко Борисов.

loading...

Харесайте ни във Фейсбук и бъдете винаги информирани

Препоръчано