BGtop
Главни Новини

България замесена в киберизмама за десетки милиони евро

Да разпространим новината

Австрийската полиция е разбила международна престъпна мрежа за киберизмами. Жертвите ѝ са хиляди по цял свят, а в България има арестуван заподозрян по случая, съобщават О Ер Еф и „Франс прес”.

Става дума за измама с т.нар бинарни опции – високорискови онлайн финансови инструменти. В случая онлайн платформите се използвали само за прибиране на парите на потребителите – реална инвестиция не се правела, а средствата били препирани през „кухи” компании.

Според австрийските власти щетата е за между 100 и няколкостотин милиона евро, а ужилените са от целия свят. Престъпната група пък като организация е наподобявала легитимна компания – с маркетингов отдел и даже колцентър, който поддържал контактите с подмамените „инвеститори”.

Според АФП голямата част от инфраструктурата е била у нас и в Чехия. В България има арест на предполагаем участник в схемата на все още неуточнено ниво, както и голям брой обиски.

БНР припомня, че още в края на януари и началото на февруари няколко спецакции у нас доведоха до задържането на „основен заподозрян” и конфискуването на 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Източник:БТВ

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.

Борислав Иванов

Име: Борислав
Фамилия: Иванов
Местоположение: град Варна, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски
E-mail: [email protected]

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline