Главни Новини

България замесена в киберизмама за десетки милиони евро

Да разпространим новината

Австрийската полиция е разбила международна престъпна мрежа за киберизмами. Жертвите ѝ са хиляди по цял свят, а в България има арестуван заподозрян по случая, съобщават О Ер Еф и „Франс прес”.

loading...

Става дума за измама с т.нар бинарни опции – високорискови онлайн финансови инструменти. В случая онлайн платформите се използвали само за прибиране на парите на потребителите – реална инвестиция не се правела, а средствата били препирани през „кухи” компании.

Според австрийските власти щетата е за между 100 и няколкостотин милиона евро, а ужилените са от целия свят. Престъпната група пък като организация е наподобявала легитимна компания – с маркетингов отдел и даже колцентър, който поддържал контактите с подмамените „инвеститори”.

loading...

Според АФП голямата част от инфраструктурата е била у нас и в Чехия. В България има арест на предполагаем участник в схемата на все още неуточнено ниво, както и голям брой обиски.

БНР припомня, че още в края на януари и началото на февруари няколко спецакции у нас доведоха до задържането на „основен заподозрян” и конфискуването на 6-цифрена сума и няколко терабайта данни.

Източник:БТВ

Реклами

loading...
loading...

Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.
Inline
Харесайте ни! Така ще бъдете информирани и в час с нещата по света.