Главни Новини

Ангелкова: Фактите и цифрите показват, че си вършим работата – България

Да разпространим новината

„За месеците от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г.”. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Здравей, България” по NOVA.

„За нас е важно да си вършим работата и го показваме чрез факти. Откакто Министерството на туризма е създадено като самостоятелна администрация, имаме ръст от 31% на чуждестранни туристи и 34% на приходите.

Независимо от мрачните прогнози, които юни месец бяха умишлено очертани, към момента за първите месеци от януари до август имаме над 6.8 млн. чуждестранни туристи, което е минимален спад от 0.6% спрямо рекордната 2018 г., когато имахме над 9.2 млн. чуждестранни туристи“, посочи още тя.

Празен плаж на „Слънчев бряг” – истина или лъжа

Защо в България плажовете са празни, а в Гърция, пълни

„За месеците юни‚ юли и август имаме над 4.437 млн. чуждестранни туристи и спад от 1%.

Фактите и цифрите показват, че ние си вършим работата. Има още какво да се желае и работим в посока постигане на основната ни цел – превръщането на България в целогодишна туристическа дестинация и максимално използване на капацитета по отношение на летния, зимния и културно-историческия туризъм“, посочи още Ангелкова.

Относно фалиралата компания „Томас Кук” и българската „Астрал Холидейз” и оплакванията на хотелиерите Ангелкова заяви, че това е международна туристическа компания и съгласно нашия закон няма изискване, ако международния туристически оператор регистриран в друга държава членка, да има задължително регистрация в България.

„Ако има официални клонове, те трябва да се регистрират и по българското законодателство, ако не – работят с партньор, както е в случая с „Томас Кук”. Те имат официален договор с „Астрал Холидейз”, които пък са регистрирани по българското законодателство.

Но,

независимо дали е чуждестранен или български, всеки един туроператор има застраховка „Гражданска отговорност на туроператори“,

която подчертавам покрива само и единствено щетите за туристите. Нито български туроператор, нито чужд има застраховка, която да покрива рисковете по отношение на доставчиците на услугата към туроператора. Няма такова изискване в нито едно законодателство”, обясни тя.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.


Източник

loading...

About the author

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: [email protected]