Главни Инциденти Свят

Американски авиационни експерти пристигнаха на мястото на самолетната катастрофа в Етиопия

самолетна катастрофа
Да разпространим новината

Екип от американски авиационни специалисти пристигна на мястото, където се разби пътнически самолет на авиокомпания „Етиопиън еърлайнс“ със 157 души на път за Кения, предаде Асошиейтед прес.
В изявление Федералното управление на авиацията (FAA) съобщи, че негови експерти са на мястото на катастрофата близо до етиопската столица заедно с представители на националния съвет за безопасност на транспорта.
Те са се присъединили към разследване на етиопските власти, в което участват също представители на съседна Кения и други страни, както на компания „Боинг“.
Нов самолет „Боинг“ 737 Макс 8 падна в неделя шест минути след излитането си от летището в Адис Абеба при ясно време.
Очевидец на катастрофата каза, че преди самолетът да се разбие на земята, от задния му край излизал дим. Човекът каза, че машината се завъртяла два пъти, преди да се разбие и да избухне.САЩ ще задължат „Боинг“ да извърши модификации на моделите си 737 Макс 8 и 737 Макс 9, но няма да забранят използването на тези самолети за разлика от страни като Китай, посочва Франс прес.
Управлението на авиацията поиска вчера от производителя на самолетите да извърши промени „най-късно през април“ в софтуера и в автоматизирана система за контрол, наречена MCAS, която насочва носа на самолета надолу, ако има опасност той да изгуби скорост. „Боинг“ трябва също да осъвремени ръководството за пилоти.
„Ако установим проблем, засягащ сигурността, Управлението ще вземе незабавни адекватни мерки“, заяви транспортният регулатор.
Междувременно след Индонезия, Етиопия, Южна Корея и Китай все повече страни и авиокомпании спират полетите със самолети 737 Макс 8. Сред тях са южноафриканската „Комеър“, мексиканската „Аеромексико“ и бразилската „Гол“. Пилотите на аржентинската компания „Аеролинеас Архентинас“ отказаха да летят на тези машини, докато не получат гаранции за безопасността им, а Сингапур забрани достъпа им във въздушното си пространство.
На този фон шефът на „Боинг“ заяви, че е убеден в сигурността на самолетите 737 Макс, отбелязва Ройтерс.

Източник:БТА

loading...

Реклама

Facebook

Реклама