BGtop
Главни Свят

40 дни болница за българчето, ранено в Болоня, навести го премиерът на Италия

40 дни болница за българчето, ранено в Болоня
Да разпространим новината

40 дни ще остане в италианската болница „Буфалини“ в Чезена 17-годишното момче, което е най-тежко пострадало от българските ученици при експлозията в Болоня. Днес то е било посетено от премиера на Италия Джузепе Конте, който специално дойде на визитация в неговата стая и в стаята на пострадал при експлозията 35-годишен полицай (на снимката горе).

Другите две деца, настанени в болницата „Белария“ в Болоня, имат обгаряния от втора степен и трябва да останат под лекарско наблюдение още седмица.

Това съобщи пред БНР лекуващият лекар – доктор Анна Мария Байети. Тя уточни, че се полагат всички необходими грижи за възстановяване на учениците.

Седем ученици от 11 и 12 клас от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в Силистра пострадаха вчера при взрива на камион цистерна на магистрала край летището в Болоня.

Бащата на най-сериозно пострадалия ученик ще пътува за Италия утре, каза Марин Ботев от Регионалното управление на образованието в Силистра.

Семейството на ранения вече е дало съгласие италианските медици да започнат нужното лечение в специализираната клиника на Чезена. С родителите на всички останали младежи са проведени разговори, за да са наясно със ситуацията, уточни Бонев.

Засега няма родители, които да са изявили желание децата им да бъдат върнати предварително преди да е приключила тази тяхна практика в Болоня, каза той.

Стабилно е състоянието и на трите момчета, които остават в болница след инцидента в Болоня с пламналата цистерна. Това съобщи за „Хоризонт“ генералният консул на България в Милано Росен Руфев.

Двете момчета, настанени в болница в самия град, са с под 20% изгаряния. Състоянието на третото дете, което е в болница в Чезена, е малко по-тежко, но и при него няма да се наложи операция, увери Руфев:

„Стабилно състояние, както физическо, така и психическо. Последното решение на лекарите е да ги задържат малко повече, за да се убедят, че са оздравели напълно. Бяхме на посещение преди това в болницата в град Чезена, където също се срещнахме с момчето от групата, което беше най-тежко пострадало от всички. Неговото състояние също е стабилно. Министър-председателят на Италия е посетил лично това момче“.
Директорката на професионалната гимназия Татяна Кинджакова е трябвало да се върне в България утре. Чрез Министерството на образованието се прави нужното да бъде удължен престоят й в Италия.

Предлага се директорката да остане поне до 22 август, „за да се стабилизира състоянието на децата както психически, така и физически“. Тогава ще решаваме дали да се върне директорът или да остане до края и да се върне заедно с групата, допълни Бонев.

Практиката на силистренските ученици трябва да приключи на 31 август.

Дарение

Подкрепете нашият независим сайт с колкото решите. Всяко дарение е важно за нас.
Източник:

kanal3.bg

Димитър Петров

Име: Димитър
Фамилия: Петров
Местоположение: град София, България
Майчин език: Български
Други езици: Английски, Руски
E-mail: office@action-news.bg

Facebook

Дарете за качествените новини

Реклама

Inline
Inline