Главни Общество

37-годишен мъж получи тежък мозъчен кръвоизлив заради висoко кръвно налягане

Линейка
Да разпространим новината

37-годишен мъж от Гоце Делчев е с тежък мозъчен кръвоизлив заради висoко кръвно налягане. Младият мъж, който работи като баничар, е опериран от столични неврохирурзи. Той имал оплаквания от силно главоболие, но решил, че е от умората и стреса, и дни наред приемал обезболяващи медикаменти. Състоянието му обаче се задълбочавало и по спешност е приет в болница „Иван Скендеров“ с артериална хипертония с високи стойности 280/140.

Веднага е свикан екип от специалисти начело с анестезиолога д-р Милан Първанов за овладяване на критичното му състояние и диагностично уточняване. След оказаната реанимационна помощ е транспортиран с линейка за столична болница, където е опериран от неврохирурзи начело с д-р Алиоски, и животът му е спасен, пише struma.bg.

Младият мъж вече е на самостоятелно дишане, състоянието му се подобрява. Остава за интензивно лечение в столицата.

В конкретния случай бързата и адекватна лекарска намеса се оказали животоспасяващи. Началникът на реанимация в болницата в Гоце Делчев д-р М. Първанов поясни, че в наши дни високото кръвно налягане често се среща и при млади хора под 40-50 години. Високите стойности, над 140, се проявяват преди всичко при остро физическо или психическо натоварване. Това, че много хора не подозират за високото си кръвно налягане, се дължи на факта, че те дълго време не са имали оплаквания или са имали, но никой не ги е свързал с артериална хипертония – например главоболие и световъртеж, заяви д-р Първанов.

Лекарите предупреждават, че поддържането на високо кръвно налягане продължително време уврежда артериите. Високо напрежение в мускулатурата води до загуба на еластичност на артериите и до усложнения. Рискови фактори са затлъстяването, стресът, липсата на отдих и физическа активност, тютюнопушенето. Симптоми като главоболие и световъртеж не са за подценяване, потърсете лекарска помощ за адекватно лечение и предпазване от увреждания.

loading...

Реклама

Facebook

Реклама