Свят

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

От Истанбул и Турция към границата продължават да отпътуват още автобуси с желаещи да напуснат страната, информират световните осведомителни агенции. „ТРТ – Араби“ публикува в социалните медии карти, на които с жълто и синьо са обозначени маршрути за достигане до Западна Европа по суша и море през България и Гърция. Хиляди бежанци прекараха нощта под открито небе на границата между Гърция и Турция. До струпването на хора от различни страни се стигна след като Анкара обяви в петък, че отваря границата си. До 23,50 часа местно време вчера броят на напусналите Турция през област Одрин бежанци е над 47 хиляди, съобщи вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган отново заяви, че Турция няма да задържа повече бежанците, които искат да напуснат, защото не може да поеме нов поток от Идлиб. Той се мотивира с това, че до момента в страната вече има около 4 милиона сирийци. Според Международната организация по миграция в момента на границата между Турция и Гърция се намират около 13 000 бежанци. Международни и турски хуманитарни организации доставят известни количества продукти от първа необходимост на струпалото се множество. От Истанбул продължават да отпътуват още автобуси за границата, информира БНР.

Тъй като гръцките гранични пунктове са затворени и силите за сигурност прилагат сила, за да не позволят преминаване, все повече хора се опитват да минат не по суша, а през река Марица. Ето какво разказа един бежанец: „Сириец съм, исках да отида в Гърция. Пътят не е отворен, от тази страна гърците са го затворили. Изстреляха газови гранати срещу нас, след това стреляха във въздуха. Всъщност, от всички, които отиват натам, сирийците са малко, има много иракчани, афганци. Много отиват на другата страна, забравих името, да го видя тук на телефона… Марица. Как да мина, братко, на онази страна през реката, кажи? За мен няма проблем, но има хора с деца.“ „Евросъюзът е силно заинтересован от поддържане на споразумението с Турция и подкрепя Гърция и България да защитят външните граници на общността“, се казва в съобщение на европейската служба за външна дейност, публикувано след телефонен разговор между Председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.