Общество

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

Отбелязваме 17-годишнината от кончината на писателя родолюбец Николай Хайтов*. Колегите от Чуждоземец са се постарали да подберат няколко цитата в негова памет. Поклон!

1. „Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма“.
2. „Главата ми да отсекат, пак ще викам: ‘Да живее България!’“
3. „Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние.“

4. ,,Крила имат само тия,дето сърце им иска да лети
5. „Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!“ (из разказа „Сватба“)
6. „Изтървем ли България, изтървали сме всичко.“
7. „Викаш ти защо не взимам от твоите цигари… Пò си ми е сладко цигарото – да си го свия сам… Да го лизна, душица да му сложа… Защото всяка работа е тъй: душица ако ѝ не туриш – не слади!” – из “Диви разкази”

8. „Прасето си е прасе: то не мисли какво да посее, а какво да изяде.” – из “Диви разкази”
9. „Има ли майсторлък, парите сами ще дойдат.” – из “Диви разкази”

10. „Обичаш ли растенията? Забавляват ли ви буболечките? Вълнувате ли се, когато две пеперуди се прегръщат? Харесва ли ви миризмата на дива чубрица? Трогвате ли се от багрите и разнообразието им Ако на тези въпроси бихте могли да отговорите с “да” – вие сте човек щастлив. Можете ли да се възхитите на един залез, да се трогнете от играта на вятъра, когато си прави кули от облаците и ги разваля с един замах, за да издигне още по-величествени? Обичате ли понякога да слушате вятъра и да си говорите с него? Успокоява ли ви шумоленето на листата? Ако и това умеете да правите – вие сте много щастлив. Защото то ще означава, че… вие няма да останете никога сам, че имате… цяла в с е л е н а от зелени дървета, от цветя и пеперуди, от буболечки и мравки, от изгреви и залези, от звукове и аромати.” – из “Бодливата роза”

11. „Предлагам да се организира един курс в салона на читалището за квалификация на мъжете… Ще докараме коча да видят обноски…” – из “Диви разкази”
12. „В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!” – из “Мъжки времена”
13. „Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно.” – из “Сватба”
14. „Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш.” – из “Мъжки времена”
15. „Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна.” – из интервю от 1993 г.
16. „Ние сега в момента, както се каним да ходим в Европа… ма къде отиваме ние, ние отиваме в един казан.., ние нямаме кокали за този казан” по повод Европа
17. „Нещо, в което вярвам няма сила, която да ме спре.” пред Кеворк във Всяка Неделя