Криминални

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

Естествено е, че тая травма няма да отмине никога. Ако има зрители, които продължават да виждам мен виновника за причинената смърт на 6-месечното бебе, аз не им се сърдя. Това убеждение е насадено у тях с редица фалшиви новини, с една тенденциозна интерпретация на фактите. Това заяви пред БТВ лидерът на ДОСТ Лютви Местанпо повод фаталната катастрофа в Кърджалийско, при която загина 6-месечно бебе.

„Аз заставам пред вас със спокойна съвест, разбира се продължавайки да изпитвам дълбоко страдание на малкото бебе“, каза Местан. Той, обаче, подчерта, че не се чувства виновен. Аз няма да поема чужд грях или чужда вина за тази трагична смърт“, категоричен беше той.

„Платих 10 000 лв. гаранция, независимо, че можех и да не я платя“, уточни още политикът. „Избрах да платя тази гаранция, за да не давам основания на прокуратурата да продължи да продуцира фалшиви новини“, обясни той.

Местан посочи още, че има право да напуска страната. „Притесненията, че бих се укрил, не са основателни. Укрива се виновен човек, а аз не се смятам за виновен“, каза той.

„На мен не ми е представено дори минимално доказателство за вината ми. Не съм извършил нарушение на закона за движение по пътищата”, заяви Местан.

Той нарече изнесените от говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова данни за негови стари нарушения и глоби като „квалифицирана клевета“. Политикът показа въпросните фишове от 2013 година и посочи, че те са съставени на автомобили, които тогава са били собственост на ДПС и са управлявани от тогавашния организационен секретар Мустафа Крадайъ или негов шофьор.

Според него, обвиненията са атака срещу него заради предстоящите избори за Европейски парламент. Местан посочи, че ще заведе дело за клевета срещу прокуратурата.

Той призова главния прокурор да разпореди проверка и каза, че очаква да се отмени постановлението за отнемането на книжката му.

Според Местан баща на бебето е бил известен на полицията с безразсъдното си каране. Той не можел да гледа кадрите от катастрофата, защото ставало въпрос за „откровен камикадзе“. Местан извади данни, че мъжът често бил засичан да кара с висока скорост, дори и в населени места.

Относно катастрофата той каза: „Видях кола с огромна скорост пред себе си. Тръгвам плавно и навлизам в дясното платно. Неговото платно вече е абсолютно свободно, могат да се разминават две коли. Нямам никакво обяснение защо пресичайки непрекъсната линия, пресичайки остров, той навлиза в моето платно. Вместо да продължи в неговото дясно платно, влезе в моето. Инстинктивно забих спирачки и последва жесток удар“.

Той извади снимки, които според него доказват, че ударът е челен. Лявата страна на неговия автомобил била непокътната.