януари 21, 2021

Затвориха махала в Брестовица заради огнище на коронавирус – Теми в развитие

loading...Р омската махала на пловдивското село Брестовица бе затворена, след като там беше установено огнище със заразени с коронавирус в две семейства. В района има засилено полицейско присъствие, а органите на реда следят дали се спазват наложените мерки за ограничаване на заразата.

Девет души от село Брестовица са с положителни тестове, сред тях има и дете на 9 години, съобщиха от Областния кризисен щаб /ОКЩ/. Всички са били контактни на обявените вчера две лица с положителен за вируса резултат, уточни председателят на ОКЩ и областен управител Дани Каназирева.

loading...

Трима от болните в селото са хоспитализирани, но един е починал – мъж на 70 г. с придружаващи заболявания: исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. Останалите са под карантина, в добро състояние са и нямат симптоми, посочват от ОКЩ.

След разговор с директора на ОД на МВР – Пловдив, старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и се затваря кварталът, в който живеят фамилиите, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител. По думите й това са две семейства, член на едното от тях се е завърнал от Германия. И двете семейства са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ.

Пътници от полет от Амстердам положителни за COVID-19

По искане на областния управител още вчера е започнало тестване на по-широк кръг контактни лица с цел да се овладее ситуацията и да не се допусне заразяване и на други. Взети са всички мерки, засилено е и присъствието на органите на реда в селото. От община “Родопи”, към която е село Брестовица, продължават с дезинфекцията.

Извършихме дезинфекция на публичните места в ромската махала като тротоари, вендинг апарати, около тях, около домовете на хората, врати, бяха обилно напръскани, за да се опитаме да спрем разпространението на заразата. Считам, че вчерашната дезинфекция беше много добра и сполучлива, заяви Любен Радев – кмет на село Брестовица.

Хора от селото споделят, че нямат притеснение въпреки засиленото присъствие на полиция и жандармерия. Абсолютно никакви притеснения нямаме, абсолютно никакви, заявиха жители на селото.Source link

loading...