Новини

Споделете новината във фейсбук, за да я видят и приятелите ви!

Зимата удари тежко източните региони на Турция, които обичайно са най-студените в страната. Там беше поставен нов температурен рекорд, съобщава Блиц.

В малкия град Гьоле местните жители са измерили температура от минус 40 градуса в неделя през нощта, съобщава „Дейли Сабах“. Градът държи предишния рекорд за най-студено време от миналата година – 32,5 градуса.

Минусовите температури, придружени с обилен снеговалеж и виелици, са блокирали редица селища в провинция Ван. 13 мигранти са изчезнали, а спасителни екипи са блокирани в района, където миналата седмица 41 души загинаха при лавини.

Твърди се, че 13-те мигранти са замръзнали, докато пресичали границата с Иран. В Туитър се появи и видео със замръзналите тела.
Видимостта е нулева и спасителите не могат да си вършат работата.

По думите на губернатора на Ван, единственият начин да се изчистят пътищата е бурята да спре. Въпреки че пътищата се чистят, снегът се натрупва почти веднага.

Източните градове също страдат от големия сняг. В град Агръ снежната покривка е 34 сантиметра, а в ски курортите тя стига до 84 см.

Язовирът, който доставя по-голямата част от водата на източната провинция Кар, е замръзнал. Пътищата са покрити с лед.

Животът в градовете е силно затруднен заради заледените улици, хлъзгавите тротоари и огромните висулки. Шофьорите покриват колите си с одеяла, за да предпазят двигателите от замръзване. В Ерзурум замръзнаха фонтаните.